Cursos i tallers

DE VIVA VEU facilita un catàleg de propostes per a l’organització de CURSOSTALLERS. Són propostes professionals per a facilitar l’experiència de la lectura en veu alta, dirigides a mestres, pares, alumnes, clubs de lectura, educació d’adults i membres d’altres col·lectius i associacions.

  • Cursos i tallers, dirigits a mestres, per a facilitar materials i tècniques de treball per a l’ensenyament de la lectura en veu alta.
  • Cursos i tallers, dirigits a pares, per a facilitar tècniques de lectura en veu alta amb els seus fills.
  • Tallers per millorar les capacitats lectores en general.
  • Tallers per a gaudir de la lectura en veu alta.

Com sonen les paraules?

2n i 3er cicle de primària, 1er i 2n cicle ESO i Adults
55 minuts
A càrrec de: Francesc Fenollosa

Mitjançant les tècniques, ferramentes i recursos del doblatge de pel·lícules, desenvoluparem una activitat que potenciarà la pràctica de la lectura en veu alta i que afavorirà el plaer i el goig ja que permetrà als assistents realizar alocucions i escoltar la pròpia veu.

De Viva Veu Contem

Mestres, professors, pares, mediadors (pot adaptar-se per a fer amb pares i xiquets)
2 hores
A càrrec de: Sènia. Projectes Educatius

Taller pràctic per a pares, mestres i mediadors on treballarem l’oralitat i la narració de contes mitjançant tècniques i estratègies senzilles que permeten captar l’atenció de l’oient, treballant la veu i la oralitat i descobrint els recursos visuals i tipogràfics que ens ofereixen els llibres.

Descobrint la veu

Mestres, professors, pares, mares, mediadors
2 hores
A càrrec de: Carmen Cano

Els mestres i professors/es pateixen afonies i disfonies amb certa freqüència i poden arribar a presentar nòduls i/o pòlips. Aquests problemes es vinculen amb un mal ús de l’aparell fonador, que es produeix molt sovint per desconeixement. En aquest taller, es proporcionarà informació, consells i exercicis d’utilitat per tenir cura i usar millor aquest instrument fonamental per a la feina dels docents.

El so de la nostra veu

Adaptable a tots els públics
60/120 minuts. Adaptable segons necessitats
A càrrec de: Equip tècnic de Feets Gestió de Projectes SLU

Taller per a experimentar sobre el so de la nostra veu a través de gravacions de lectures en veu alta. Farem demostracions de les possibilitats i les ferramentes que ofereix la tècnica i els recursos de gravació de la veu. Una activitat que permetrà als assistents prendre consciència de la pròpia veu i veure com es poden millorar els resultats.

Gaudint i descobrint la nostra veu

Docents, professionals de la comunicació, actors, alumnes, etc.
3 hores - adaptable
A càrrec de: Carmen Cano

L’objectiu principal és adquirir consciència del propi instrument sonor, de la nostra capacitat per comunicar-nos i expressar-nos oralment sense traves. Descobrirem els mecanismes per treure el màxim rendiment de la nostra capacitat vocal, prendrem consciència dels hàbits que interfereixen en l’emissió lliure de la veu i treballarem la consciència corporal.

Jugant amb la veu i les paraules

Adaptable a tots els públics
2 hores
A càrrec de: Carmen Cano

En aquest taller jugarem amb la veu i les paraules fent-nos servir tant de les possibilitats immenses que tenim amb la nostra veu (efectes, sorolls, ritme, instruments musicals) com de la diversitat d’interpretació de les paraules i del poder que tenen de emocionar, suggestionar, atemorir, entusiasmar, etc.

La mecànica de la lectura

2n i 3er cicle de primària, 1er i 2n cicle ESO i Adults
45 minuts
A càrrec de: Equip de professionals

Taller que ens ofereix tècniques i eines per a practicar i millorar la mecànica de la lectura, en concret la mecànica de la lectura en veu alta. A través de la pràctica i jugant amb els textos aconseguirem millorar les nostres habilitats lectores.

Lectura dramatitzada de textos teatrals

2n cicle ESO, Batxillerat i adults
50 min
A càrrec de: Domingo Chinchilla

De tots els gèneres, el teatre és el que menys es planteja com a lectura literària. La lectura dramatitzada de textos teatrals és una de les formes de llegir teatre i permet accedir al teatre des de el seu caire literari i no escènic. També proporciona als participants la possibilitat d’expressar emocions i sentiments a través de la lectura així com desenvolupar eines de comunicació oral.

Lectura en veu alta amb tècniques teatrals

2n i 3r cicle de Primària, 1r i 2n cicle ESO i Adults
50 min
A càrrec de: Joanvi Cubedo

Millora de la lectura en veu alta a partir de les tècniques de la interpretació dramàtica, amb exercicis imaginatius de tipus individuals i col·lectius. Anàlisi i comprensió dels textos per comunicar-ho als receptors amb èmfasi, entonacions, ritmes i amb expressió oral i corporal.

Lectures dramàtiques

2n i 3r cicle de Primària, 1r i 2n cicle ESO i Adults
50 min
A càrrec de: Joanvi Cubedo

Procés de muntatge d’una sessió de lectura dramàtica d’un text teatral fins a la seua presentació al públic. Comprensió, anàlisi, plantejament escènic, repartiment, construcció dels personatges, anàlisi dels conflictes dramàtics, interacció dels personatges, muntatge, exercitació, assaig general i representació.

Llegim en veu alta

Adaptable a tots els públics
60 minuts per sessió
A càrrec de: Equip tècnic de Feets Gestió Projectes SLU

En aquest taller realitzem un breu recorregut pel món de la lectura en veu alta. Descobrim les modalitats de lectura en veu alta, les tècniques a tenir en compte i finalitzem el taller amb una sessió d’entrenament: exercicis vocals i posada en pràctica de les tècniques de lectura en veu alta.

Llegint, contant, recitant…

2n i 3er cicle de primària, 1er i 2n cicle ESO i Adults
50 minuts sessió pràctica i 2 hores sessió teòrica amb els mestres
A càrrec de: Carles Cano

En aquest taller–conferència pretenem demostrar les virtuts de la lectura en veu alta amb una sèrie de lectures i recitats utilitzant diferents tècniques i materials com el kamishibai o teatre de paper, la lectura d’àlbums il·lustrats, el recitat de poemes, etc.

Llegir, tota una aventura

1r i 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Adults
120 minuts per sessió (2 sessions en total)
A càrrec de: Equip de professionals

Curs per a la formació de l’animació lectora a partir de fonaments teòrics-pràctics de l’animació lectora: «llegir és anar a la trobada de quelcom que està a punt de ser i encara ningú sap que serà» (Italo Calvino).

Pares i mares que lligen contes

Adults
1 hora
A càrrec de: Carles Cano

«La noche es la oscuridad, la amenaza, un mundo no controlado por la razón, y todos los niños la temen. Llega la hora de acostarse y, a causa de ese temor, no quieren quedarse solos en sus camas. Es el momento de los cuentos, que son un procedimiento retardatorio» (Gustavo Martín Garzo).

Xarrada impartida per Carles Cano.

 

Poesia en veu alta

2n i 3er cicle de primària, 1er i 2n cicle ESO
45 min
A càrrec de: Ana Llàcer

Els textos poètics es presten especialment per a la lectura en veu alta. La màgia de les paraules es manifesta de forma especial en el seu ritme i convida a la seua repetició.

L’objectiu d’aquest taller és oferir eines que ens ajudaran a gaudir de la lectura en veu alta de la poesia.

Preparació del cos i la veu

2n i 3er cicle de primària, 1er i 2n cicle ESO i Adults
45 minuts
A càrrec de: Equip de professionals

Tècniques, habilitats i destresses per a preparar el cos i la veu amb l’objectiu de millorar la lectura en veu alta.

Rapsodes i Bululús

1er, 2n i 3er cicle de primària, 1er i 2n cicle ESO i Adults
1 hora
A càrrec de: Sènia. Projectes Educatius

Aquestes dues figures, tan fortament vinculades a la declamació davant un auditori, donen títol a un taller on intentarem, mitjançant jocs poètics i teatrals, prendre consciència de la importància de la veu i de la paraula viva a l’hora d’establir lligams amb un públic que ens escolta.

Taller didàctic de ràdio per Internet

2n i 3r cicle de primària, 1r i 2n cicle ESO i Adults
55 minuts
A càrrec de: Francesc Fenollosa

Activitat participativa i engrescadora amb la qual es pretén que l’alumnat prenga consciència de la pròpia veu, com a part indestriable de la seua personalitat, i que vulga utilitzar-la convenientment d’acord a les necessitats de comunicació oral en tots els aspectes de la vida, tot desenvolupant habilitats comunicatives i de treball en equip, a través d’una proposta que mai abans no han tingut l’ocasió d’experimentar.

Tècnica de la veu

2n i 3r cicle de Primària, 1r i 2n cicle ESO i Adults
50 min
A càrrec de: Joanvi Cubedo

Entrenament per aconseguir una respiració adequada, la projecció de la veu, tenir registres de velocitat, potencia, ressonàncies i no tenir disfonies.

Un tast de poesia

2n i 3er cicle de primària, 1er i 2n cicle ESO i Adults
1 hora
A càrrec de: Carles Cano

Taller- Espectacle per aprendre què és la poesia, aprendre a recitar i aprendre a gaudir-la a través del joc, l’humor i l’escenificació.

Una sessió d’entrenament

2n i 3er cicle de primària, 1er i 2n cicle ESO i Adults
de 15 a 20 minuts per sessió
A càrrec de: Equip de professionals

Una vegada dominades les tècniques de la lectura mecànica amb fluïdesa, el domini del cos i la veu, i per tal d’aconseguir una lectura en veu alta atractiva, capaç de fixar l’atenció del públic, cal programar diverses sessions d’entrenament ordenades i sistemàtiques.