– El Certamen escolar de lectura en veu alta celebra la final de la seua 6a edició
Despertar l’interés i el gust per la lectura, millorar la comprensió lectora, compartir la lectura, gaudir dels llibres i convertir la lectura en un acte d’oci col·lectiu. Aquests són alguns dels objectius del Certamen DE VIVA VEU, la trobada de lectura en veu alta que ha celebrat aquest diumenge, 27 de juny, les seues finals de Primària i de Secundària.
En els encontres, que han tingut lloc en l’Auditori de Paiporta, han participat 80 estudiants, procedents dels certàmens locals que s’han celebrat en poblacions d’arreu del territori valencià. Així, durant la jornada, alumnes de 3r de Primària a 4t d’ESO han llegit en veu alta per a les més de 500 persones congregades, fragments de textos literaris que havien treballat prèviament a l’aula. L’acte, amb guió i direcció de la companyia de teatre La Dependent (Alcoi), ha comptat amb la presència de Jesús Figuerola, president de FULL i altres membres del patronat de FULL, també ha estat present Paco Alós, representant de Caixa Popular i representants dels ajuntaments que participen en el projecte.
DE VIVA VEU és una proposta impulsada per FULL -Fundació pel Llibre i la Lectura amb la col·laboració de FEETS Gestió de Projectes. Compta també amb el suport de la Generalitat Valenciana i de Caixa Popular i la col·laboració de tots els ajuntaments que han participat en la Fase Local. Està dirigida a l’alumnat d’Educació Primària i Secundària de les poblacions de la Comunitat Valenciana i busca reforçar la tasca que es fa als centres docents.
Com cada any, el Certamen DE VIVA VEU ha estat vertebrat al voltant de tres fases diferenciades: primer es desenvolupen diverses activitats als centres educatius participants, després cada municipi selecciona els seus representants durant els Certàmens Locals de Lectura en Veu Alta, on en aquest curs han participat directament més de 500 alumnes. Per últim, té lloc la Final del Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta, on participen estudiants procedents dels certàmens locals celebrats en poblacions de tota la Comunitat Valenciana. En total, més de 8.000 xiquetes i xiquets valencians han gaudit d’alguna de les activitats que conformen el projecte De Viva Veu.
En els Certàmens Finals, també han participat els alumnes representants que l’any anterior van ser elegits per a la Final 2020 però no pogueren participar per la seua suspensió, a causa de la declaració de l’estat d’alarma.
El Certamen està estructurat en quatre categories corresponents a diferents nivells escolars: Teuladins (3r i 4t de Primària), que aquest any han llegit fragments del llibre “Unes vacances de por”, de Carles Cano; Blavets (5é i 6é de Primària), amb fragments del llibre “Van ploure estreles”, de Raquel Ricard; Passerells (1r i 2n d’ESO) amb fragments del llibre “Què és l’amor, sinó…?”, de Miren Agur Meabe; i Orenetes (3r i 4t d’ESO), que han treballat el llibre “el-joc.com”, de Gemma Lluch. El comité de selecció hi ha atorgat un premi especial i quatre mencions en cada categoria. Així, tots els participants i els premiats han rebut llibres de diverses editorials valencianes.
En la categoria de Teuladins, el guardó ha sigut per a Carla Díaz, de Rafelbunyol, amb mencions per a: Julia March, de Sueca; Nekane García, de Montserrat; Antonio Famoso, de Rafelbunyol i Laia Riquelme, de Foios. Al grup dels Blavets, s’ha destacat la lectura de Mariola Fuertes, de Guadassuar, amb mencions per a Clara Felici, d’Algemesí; Candela Lorente, de Navarrés; Sílvia Ros, de Vinalesa i Ruben Catalán, de Museros.
Quant a la categoria de Passerells, el premi ha sigut per a Lucía del Carmen Segura, de Museros. Les mencions han sigut entregades a Claudia Ribes, de Guadassuar; David Verdú, d’Ibi; Raul Ponce, de Rafelbunyol i Noa Peña, de Riba-roja de Túria. Finalment, el reconeixement especial a la categoria d’Oronetes, ha sigut per a l’equip integrat per les alumnes de Benifairó de les Valls: Nerea Salvador, Malena Roda i Alba Martí. En aquesta secció per grups, han rebut mencions especials els equips de Sollana (Agustín Montero, Carla Castelló i Óscar Muñoz), Vinalesa (Aarón Fernández, Gema Balanzá i Jaume Sanjuan), Navarrés (María Polop, Candela Martínez i Pedro Olmedo) i d’Algemessí (Ester Brotons, Marc Ferrís i Jordi Ortiz)
En els comités de selecció han participat: Jesús Figuerola, president de FULL; Àfrica Ramírez, presidenta de l’AEPV; Dolors Pedrós, editora; Paco Giménez, il·lustrador; Miquel Puig, mestre i escriptor.
Destaquem el treball que han realitzat tots els alumnes i la implicació del professorat que, a pesar de les dificultats d’aquest curs, han implicat als seus centres, als alumnes i a les famílies per participar en el projecte. També cal destacar el suport dels ajuntaments per a l’organització dels certàmens locals, que aquest any s’han celebrat a les poblacions d’Algemesí, Benetússer, Benifairó de les Valls, Burjassot, Catarroja, Foios, Guadassuar, Museros, Navarrés, Rafelbunyol, Riba-roja de Túria, Sollana, Sueca, Vinalesa i Xirivella.
Per les circumstàncies especials de la situació sanitària, s’han realitzat certàmens locals de forma presencial i també certàmens virtuals.
Podeu descarregar les fotos en: https://flic.kr/s/aHsmWb21sQ