- La final autonòmica s’ha celebrat aquest diumenge, 2 de juny, al municipi de Catarroja
- La proposta de lectura en veu alta ha sumat enguany la participació de 88 centres educatius de 29 municipis
Un total de 60 estudiants de 29 municipis valencians van participar el passat diumenge en la final autonòmica del 9é certamen escolar de lectura en veu alta ‘De Viva Veu’, que va tindre lloc al Teatre Auditori de Catarroja (TAC) Francisco Chirivella. El projecte, que fomenta la lectura en els cicles educatius de primària i secundària a través de l’acció de llegir en veu alta, ha comptat enguany amb un total de 9.700 participants pertanyents a 88 centres educatius en les seues diferents fases.
La final, conduïda per segon any per l’actriu Marina Alegre i l’actor Francesc Anyó, va atorgar cinc mencions especials per cadascuna de les categories. Víctor Garmendia i Manuel Rodas, d’Insomnia Nou Circ, van representar un espectacle de malabars durant el temps de deliberació del Comité Tècnic, el qual, una vegada arribat al consens, va felicitar a tots els participants “pel gran nivell de les seues lectures”.
En primer lloc, en la categoria de ‘Teuladins’, que engloba a l’alumnat de 3r i 4t de Primària, les mencions han recaigut en els representants del CEIP José Blat Gimeno (Vinalesa), CEIP Alborxí (Alzira), CEIP 9 d’Octubre (València), CEIP Francesc Candela (Crevillent) i CEIP Joaquín Muñoz (Turís).
Pel que respecta en la categoria dels ‘Blavets’, que inclou l’alumnat de 5é i 6é de Primària, han sigut els centres CEIP Blasco Ibáñez (Benetússer), CEIP Francisco Giner de los Ríos (València), CEIP Joaquín Muñoz (Turís), Colegio Nuestra Señora del Carmen (Crevillent) i CEIP Cervantes (Riba-roja) els quals han rebut la menció d’honor.
D’altra banda, entre els ‘Passerells’, on participen els estudiants de primer i segon d’ESO, ha destacat la participació dels instituts IES Andreu Alfaro (Paiporta), IES Joan Fuster (Sueca), Col·legi Cristo Rey (Benifaió), IES Enric Valor (Picanya), IES Canonge Manchón (Crevillent).
Finalment, han sigut els centres IES Rafelbunyol, IES José María Parra (Alzira), IES Macià Abela (Crevillent), Col·legi San Antonio de Padua I (Catarroja) i Col·legi Asunción de Nuestra Señora (Riba-roja de Túria) els quals han rebut el reconeixement en la categoria ‘Oronetes’, que inclou en els cursos de 3r i 4t d’ESO.
Durant la seua intervenció, Teresa Val, directora de la Fundació FULL, va assenyalar els beneficis pràctics de la lectura, però, també va voler destacar l’exercici d’empatia que aquesta proposa. “Llegir és viure d’una altra manera”, assegurava Val en referència al poeta Vicent Andrés Estellés, “la lectura ens posa en la pell d’un altre i ens fa entendre que en algun moment, i en algun lloc, som eixe ‘altre’”.
Per la seua part, l’alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent, ha manifestat “l’orgull” que representa per a Catarroja haver acollit la final del certamen ‘De Viva Veu’, una iniciativa que “fomenta entre les generacions més joves l’hàbit lector, l’estima pels llibres i la nostra llengua”. Silvent també ha recordat el valor de la lectura com a “instrument de difusió i transmissió de la cultura que ens permet desenvolupar-nos i progressar com a societat”, a més de felicitar a l’alumnat participant, als centres educatius i professorat.
A continuació, el regidor d’Educació de Catarroja, José Antonio Cuberos, ha destacat que el certamen “genera propostes per a potenciar l’hàbit lector i les habilitats personals i comunicatives de l’alumnat”.
Finalment, Alicia Sellés, presidenta de la Fundació FULL, s’ha sumat a les felicitacions per a reconéixer, en el seu discurs, el treball que fan els professors i professores per apropar la lectura a l’alumnat i “donar-los les ferramentes per a gaudir dels universos que se somien als llibres”. A l’últim, Sellés ha donat l’enhorabona a les participants i animat a continuar gaudint junts del “plaer de llegir”.
El Certamen ‘De Viva Veu’ és un moment de reunió i celebració al voltant de la lectura impulsada per FULL. Fundació pel Llibre i la Lectura, amb la col·laboració de FEETS. Gestió de Projectes. La iniciativa compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de Caixa Popular.
Per accedir a totes les imatges de la jornada, seguiu aquest enllaç