No hi ha llibres sense lectors i lectores, però tampoc no hi ha llibres sense autors i autores.
I sense autors i sense lectors, tampoc no hi ha Certamen de Lectura en Veu Alta, la vuitena edició de la convocatòria DE VIVA VEU, un projecte cultural, educatiu i d’animació a la lectura, basat en accions al voltant del fet de “llegir en veu alta”.
DE VIVA VEU està dirigit a les escoles, els docents, les editorials i els autors i autores, i sobretot, als estudiants i les seues famílies, alumnes d’educació primària i secundària de qualsevol escola de la Comunitat Valenciana que vulga inscriure’s al programa. La participació és gratuïta amb el suport dels ajuntaments. .
En notícies anteriors, hem informat dels títols que es llegiran en el Certamen Local d’enguany. Dins aqueta fase, aquests són els autors i les autores que llegiràn els estudiants, per ordre de categories de lectors, de més menuts, a més majors.
Mª Carmen Sáez Lorente
És escriptora i actriu. Va nàixer a (Millars, 1958). Escriu poesia, narrativa infantil i teatre en castellà i en valencià. Ha estudiat Filologia. Coordina el grup d’animació cultural “L’Argila Teatre”, amb el qual realitza lectures poètiques, contacontes, recitals de poesia, tallers de poesia, teatre, edició de llibres i més.
És professora de teatre de l’Aula de Teatre de la Societat Coral El Micalet de València. També és col·laboradora a El Punt Avui i La Veu del País Valencià. Seus són els textos “Pánico en el plató” i “Unas zapatillas de Jaragua”. La seua poesia ha estat premiada en el IV Certamen Marc Granell 1999. En infantil i juvenil ha publicat “Carla i el circ dels cacauets” i “Les gallinetes de dol” (Edicions del Sud). “El gegant merengue” (Edicions 96) és el llibre que participa en el 8é Certamen de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU 2022.
Txabi Arnal Gil
Va nàixer a Ermua (Bizkaia) l’any 1967. Es dedica a fer de mestre d’educació infantil, és a dir, treballa com a professor de literatura infantil i juvenil del Departament de Didàctica de Llengua i Literatura de la Universitat del País Basc, en l’EU de Magisteri de Vitòria-Gasteiz. Té nombroses obres publicades: literatura infantil, material pedagògic, col·laboracions en diaris i revistes, etc. Al País Basc ha obtingut nombrosos premis per les seues obres. Entre elles, “Gil Jilguero”, “3BUI3”, en Edicions Edebé, “Berta Berezi”, “Torlojuak”, “La leyenda de Zum”, “En el reino del banquete” o “El arca de Noelia”, entre moltes. La més recent, “Mi piojo y yo” (Triqueta Editora).
De la seua escriptura han nascut Rasa, una ovella amb problemes de dicció; Marixa, una poetessa perseguida per la policía; Noelia, fan número u del bíblic Noé; les germanes lladres Fernández, l’Huracà enamorat d’una xicoteta papallona o el rei anglés al qual li feia mal horriblement el cap. “La fantástica chica invisible” ( Fun readers) és el llibre que participa en el 8é Certamen de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU 2022.
Jaume Monzó Martí
Va nàixer a La Font d’en Carròs en 1971. És llicenciat en Filologia Catalana. De 2004 a 2010 va estar al capdavant de la redacció del setmanari El Temps. D’aleshores ençà es dedica a la docència, tant a secundària com a l’ensenyament d’adults. En novembre de 2014 va publicar la seua primera novel·la, “En línia” (Sembra Llibres), original i transgressora, escrita a cop de missatges de Whatsapp i perfils de Facebook, amb la qual va obtenir el Premi al Llibre Juvenil Millor Editat, que li va atorgar la Generalitat Valenciana.
Ha conreat també el relat breu en diverses iniciatives col·lectives. L’any 2015 va participar en el llibre Premi Carolina Planells contra la violència de gènere, amb el relat “T’estime tant”, una història que alerta sobre les relacions obsessives, en la qual torna a explorar els formats virtuals. En desembre de 2017 va participar en el llibre “Vols dir que som això? (Llegir en català)” amb el conte “Va de bo!”, una història que tracta d’explicar l’ambient dels trinquets i de la pilota, esport del qual és un gran aficionat. “Va de bo!” (Lletra Impresa Edicions) és el llibre que participa en el Certamen de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU.
“La Colla U” (Andana editorial) és la seua primera incursió en la literatura infantil. Un relat d’aventures en el qual la pilota torna a ser protagonista, i amb el qual va obtenir el Premi Enric Lluch de narrativa infantil Ciutat d’Algemesí.
Judith Kerr
(Berlín, 14 de juny de 1923-Londres, 22 de maig de 2019) va ser una escriptora i il·lustradora britànica d’origen alemany que va escriure llibres d’il·lustracions, com la sèrie de “Mog i The Tiger Who Came To Tea”, i novel·les per a xiquets, com l’autobiogràfica “Cuando Hitler robó el conejo rosa”, que conta una història situada durant la Segona Guerra Mundial des de la perspectiva d’una xiqueta. Aquesta és, en la seua versió en castellà editada per Loqueleo – Santillana, la que participa en el 8é Certamen de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU.
Roberto Santiago i Ángela Armero
Roberto Santiago va nàixer a Madrid en 1968. Va estudiar Imatge i So en la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Complutense de Madrid i Creació Literària a l’Escola de Lletres de Madrid.
Ha sigut guionista de televisió, redactor per a agències publicitàries de Madrid, realitzador de videoclips i ha publicat diverses novel·les. Entre altres, la col·lecció “Los Futbolísimos”, un fenomen editorial que s’ha convertit en una de les col·leccions de literatura infantil més venudes, traduïda a diversos idiomes.
La seua primera novel·la, “El ladrón de mentiras”, va ser finalista del Premi El Barco de Vapor. I va guanyar el Premi Edebè de Literatura Infantil amb “Jon y la máquina del miedo”. Recentment, ha començat la saga Los forasteros del tiempo. E el 8é Certamen de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU els dos autors están representats a través de la novel·la “Alexandra y las siete pruebas” (Edebé), escrita en companyia d’Ángela Armero (Madrid, 1980), guionista de cinema i televisió en conegudes sèries com “Hospital Central”, “MIR” i “18”. Amb Roberto Santiago també ha escrit la pel·lícula “El diari de Carlota”.
Joan Carles Ventura
Joan Carles Ventura (Sueca, 1978) és un professional de la comunicació que ha desenvolupat tasques de redactor, guionista i directiu de programes de televisió en À Punt, IB3, Canal 9, Punt 2, TVE, Telemadrid i Castilla-La Mancha TV. Des que era només un projecte de persona, aquest inquiet i inquietant personatge riberenc ha tingut el mal vici de teclejar històries amb la dèria de matar el desfici pertinaç i les ansietats absurdes inherents al propi ofici d’existir. Bona part dels seus relats i poemes de joventut, guardonats a diversos certàmens literaris, van ser aplegats i publicats l’any 2017. “Camins Dubtosos” (crims.cat, 2018) va ser la seua primera novel·la, tot un thriller esperpèntic i una foguera de les vanitats de la societat valenciana. Amb “Em Diuen Fletxa” (crims.cat, 2019), apuntala la seua trajectòria dins del gènere negre amb el seu particular toc corrosiu. Ventura participa en el 8é Certamen de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU, amb la novel·la «Estira el fil, Ariadna!» (Tabarca).
Mònica Richart García
Antella, 1992. És escriptora i professora de valencià. Va guanyar el Premi València Nova 2018 amb la novel·la “Violeta i el llop”.
Graduada en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona i professora de valencià, és la cap del Departament de Valencià de l’Escola Oficial d’Idiomes de Paterna. Ha guanyat diversos certàmens de narrativa curta, com el Premi Universitat de València d’escriptura de creació. En 2018 va obtenir el Premi València Nova 2018, dins de la categoria de narrativa en valencià, amb “Violeta i el llop”, la seua primera novel·la. Al 8é Certamen de Lectura en Veu Alta participa amb la novel·la “La dona invisible” (Edicions del Bullent).
Gemma Pasqual Escrivà
Gemma Pasqual Escrivà (Almoines, València, 1967) és una escriptora espanyola que publica en català. Ha escrit principalment novel·les juvenils o infantils, entre les quals destaquen “Marina” i “Et recorde, Amanda”, entre moltes altres, que li han valgut premis com el Samaruc en diverses edicions, la darrera de les quals ha estat per la novel·la “La rosa de paper”. També ha rebut premis com el Jaume I de Crevillent per la seua tasca en favor del valencià a través de la literatura; el premi Benvingut Oliver, per “La Mosca, assetjament a les aules”; el Premi Barcanova, per “Llàgrimes sobre Bagdad” o el Premi Mallorca de narrativa, per “La Relativitat d’anomenar-se Albert”.
Des de 2013, és la vicepresidenta a la Comunitat Valenciana de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, i des de 2015 de l’Acció Cultural del País Valencià. Gemma Pascual participa en el 8é Certamen de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU a partir de la seua novel·la “Like. Azul” (Fandom Books- Grupo Anaya).
Disposeu de tota la informació detallada a la web DE VIVA VEU.