Notícies

<- Tornar a notícies

Amb el naixement de la impremta

La Il·lustració no sols va ser un moviment cultural i intel·lectual, primordialment europeu, que va nàixer a mitjan segle XVIII. En una altra accepció, es denomina il·lustració al dibuix, pintura, estampa o gravat que adorna, documenta, narra o recrea el conjunt amb el text escrit d’un llibre. Un art que s’inicia amb el naixement de la impremta.

La il·lustració és el component gràfic que complementa o realça un text. Una imatge associada a les paraules, que són en definitiva, les que volaran durant el Certamen de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU, un projecte cultural, educatiu i d’animació a la lectura, basat en accions al voltant del fet de “llegir en veu alta” en una convocatòria que enguany arriba a la seua vuitena edició.

DE VIVA VEU està  dirigit a les escoles, els docents, les editorials i els autors i autores, i sobretot, als estudiants i les seues famílies, alumnes d’educació primària i secundària de qualsevol escola de la Comunitat Valenciana que vulga inscriure’s al programa. La participació és gratuïta amb el suport dels ajuntaments.

En aquesta entrada, volem fer un reconeixement als il·lustradors i il·lustradores que participen en DE VIVA VEU a través de les seues obres. No tots els llibres que es llegiran en veu alta durant el Certamen Local porten il·lustracions, però els que sí les porten, són aquests, i ací estan els seus autors i autores.

El gegant de merengue, de Mª Carmen Sáez Lorente

IL·LUSTRACIONS: Toni Cabo

Toni Cabo (Alfara de l’Horta, 1965) és il·lustrador de més d’una trentena de llibres de narrativa infantil i juvenil. Treballa per a importants editorials i ha participat en diverses exposicions col·lectives d’il·lustració. Vinculat des dels seus inicis a les revistes infantils en català CamacucTretzeventsEsquitx o Piu-Piu, és autor i guionista de les historietes de Boro, Moro i Puromoro, premiades com a Millor Còmic del 2015. Entre els llibres que ha il·lustrat destaquen El meu nom és un poemaJo Tirant, tu Carmesina, Un fantasma para Ángela o la sèrie Supermara. Amb El llarg viatge de Nanuq va guanyar el Premi Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat (2015)

Toni Cabo ha participat en diverses exposicions col·lectives d’il·lustració, i va ser seleccionat per l’OEPLI en la Biennal d’Il·lustració de Bratislava, 2005. Així mateix, és autor del cartell de la Campanya «Llibres Millors Editats 2016» de la Generalitat Valenciana, i col·laborà en la Campanya d’Escola Valenciana “Voluntariat pel Valencià” 2017, o amb la Federació Valenciana de Persones Sordes, FESORD amb el còmic «Ona té moltes coses a contar-te», 2019. El seu treball també el desenvolupa com animador a la lectura en l’àmbit escolar i bibliotecari.

La seua participació en el Certamen DE VIVA VEU és a través del llibre El gegant de merengue per  Mª Carmen Sáez Lorente a Edicions 96 i destinat a la categoria de Teuladins (3r i 4t de Primària).

La fantástica chica invisible, de Txabi Arnal

IL·LUSTRACIONS: Maria Serrano

Il·lustradora freelance a la qual li agrada llegir, escriure i observar el món que l’envolta atentament, està llicenciada en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid, en l’especialitat de disseny, i és Màster en Arts Visuals i Multimèdia per la Universitat Politècnica de València. Representada en el sector editorial infantil per l’agència d’il·lustració Plum Pudding al Regne Unit i USA, i per IMC Agència Literària en la resta de països, ha treballat per a editorials com Oxford University Press, Templar Books, Pearson Education, Wacky Bee Books, Anaya, Bromera, Narval o Siruela, aixó com amb institucions com el Conservatori Professional de Múrcia. A més, realitza il·lustracions i dissenys personalitzats.

La seua participació en el Certamen DE VIVA VEU és a través del llibre La fantástica chica invisible, escrit per Txabi Arnal a l’editorial Fun readers, destinat a la categoria de Teuladins (3r i 4t de Primària).

Va de bo!, de Jaume Monzó Martí

IL·LUSTRACIONS: Rosa i Jaume Fuster Serquera

Jaume i Rosa Fuster Serquera són dos germans nascuts a la Font d’en Carròs (la Safor, València). Jaume estudia Animació 3D a l’IES Font de Sant Lluís, i realitza la seua obra personal quasi totalment de manera digital.
Rosa ha estudiat Belles Arts a la Universitat Politècnica de València i actualment cursa el Màster de Producció Artística. La base del seu treball és la pintura tant en murals com en xicotet format.

El tàndem Fuster Serquera es complementa a la perfecció: ell és la part imaginativa, ella la part tècnica o més racional. De fet, no és la primera vegada que treballen junts, ja ho van fer en Un dia més de Pasqua!, de Pilar Gregori, i ara tornen a repetir experiència amb aquest nou llibre: Va de bo! de Jaume Monzó. Seues són les ganes de créixer artísticament.

La seua participació en el Certamen DE VIVA VEU és a través del llibre Va de bo!, escrit per Jaume Monzó Martí a l’editorial Lletra Impresa Edicions, destinat a la categoria de Blavets (5é i 6é de Primària).

Cuando Hitler robó el conejo rosa, de Judith Kerr

IL·LUSTRACIONS: Judith Kerr

Judith Kerr. (Berlín, 14 de juny de 1923-Londres, 22 de maig de 2019​) va ser una escriptora i il·lustradora britànica d’origen alemany que va escriure llibres d’il·lustracions, com la sèrie de “Mog i The Tiger Who Came To Tea”, i novel·les per a xiquets, com l’autobiogràfica Cuando Hitler robó el conejo rosa, que conta una història situada durant la Segona Guerra Mundial des de la perspectiva d’una xiqueta. Aquesta és, en la seua versió en castellà editada per Loqueleo – Santillana, la que participa en el 8é Certamen de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU.

La seua participació en el Certamen DE VIVA VEU és a través del llibre Cuando Hitler robó el conejo rosa, escrit per Jaume Monzó Martí a l’editorial  Loqueleo – Santillana, destinat a la categoria de Blavets (5é i 6é de Primària).

Compartir:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Últimes notícies