Notícies

<- Tornar a notícies

Les “Rondalles Valencianes” de viva veu

Una experiència preciosa d’allò més natural. Llegir les “Rondalles Valencianes” d’Enric Valor, de viva veu, a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, és una experiència preciosa. Una ocasió que confirma el sentit del Certamen de Lectura en Veu Alta, en el qual, els alumnes dels centres educatius valencians practiquen precisament açò, el fet de llegir en veu alta textos de les literatures que ens són pròpies.

Si a més a més, la lectura de les “Rondalles Valencianes” es fa en la magnífica sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, es tracta d’una lectura en veu alta en una meravella del patrimoni de la universitat, lloc amb una història que es remunta a 1788, quan el rector Vicente Blasco va donar el vistiplau a la seua creació, a partir de la col·lecció particular de Francisco Pérez Bayer. Una biblioteca compromesa amb la difusió dels fons que conserva, que treballa per acostar el patrimoni bibliogràfic a tota la societat valenciana.

Si, encara més, la lectura en veu alta de les “Rondalles Valencianes” es realitza com a celebració del Dia del Llibre Valencià 2022, és una experiència que recordaran els joves estudiants valencians, protagonistes entre un centenar de persones lectores.

La lectura en veu alta a la Biblioteca Històrica és una ocasió que promou el coneixement de la llengua i cultura valencianes i que dona a conéixer autors i obres importants. Una manera d’acostar el patrimoni bibliogràfic a tota la societat. Una forma “d’entrar” en la literatura valenciana. I una efemèride que es celebra cada 20 de novembre, data instituïda per la Generalitat Valenciana en record d’aquell 20 de novembre de l’any 1490, quan es publicava en València la primera edició de “Tirant lo Blanc”, l’obra més rellevant de Joanot Martorell.

Enguany, l’autor escollit per a la lectura en veu alta ha estat, per votació popular, el mestre de Castalla, Enric Valor, figura clau de la narrativa tradicional d’arrel oral, que va escoltar les rondalles a les zones rurals del País Valencià per a recollir-les i adornar-les. Contes replets d’històries meravelloses, llocs encantats i personatges increïbles, capaços de transportar-nos a un altre lloc o a una altra època.

UN CONCERT DE PARAULES DE VIVA VEU

El que s’ha viscut a la Sala Duc de Calàbria és un concert de paraules de la mà del mestre Valor en la veu dels alumnes del Certamen de Lectura en Veu Alta. Sense aquestes obres no hauria estat possible gaudir d’una bona part de les històries que la pervivència oral havia integrat en la nostra memòria col·lectiva.

Enric Valor va saber posar-les per escrit amb una riquesa de llenguatge i una qualitat narrativa incomparables. I ara, els alumnes del Certament de Lectura en Veu Alta, les han pogut llegir de viva veu, deixant constància de la seua mestria a la paraula. La sonoritat, el ritme, l’entonació, la varietat del to, la fonètica, eixe conjunt dels sons d’un llenguatge. Perquè llegir en paper i en veu alta ajuda a prendre consciència de l’organització de la informació. Llegir en veu alta t’aproxima a les diferents gramàtiques, la històrica, la normativa o preceptiva i la comparada. Un paraigua lingüístic per a entendre l’estructura de les paraules i els seus accidents. Perquè qui llig en veu alta, veu; perquè llegir en veu alta ajuda a potenciar l’afany de superació. Si desitgeu més informació sobre el certamen podeu consulta les bases ací. La data d’inscripció finalitza el 30 de novembre.

D’entre les quinze rondalles escollides per a la lectura, els estudiants DE VIVA VEU llegiren la rondalla “El patge Saguntí”, que va ser arreplegada per Valor a Penàguila. La protagonista és una jove que es disfressa d’home per a trobar feina:

“Llucina vivia a Morvedre, cap a la banda de Puçol, quan van morir els seus pares. La jove va demanar ajuda a Sant Vicent Ferrer i ell li digué:

–T’has de posar en amo, a cal duc, on fa dies que busquen un patge. Així, ella es va veure disfressada de xic, caminant pel camí de València, cap al palau dels ducs.

Allà hi viurà enveges i moltes aventures”

A més de la lectura, la Biblioteca Històrica de la Universitat de València ofereix l’exposició “Rondalles i rondallistes”, oberta al públic.

Compartir:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Últimes notícies