Notícies

<- Tornar a notícies

Un Valor amb la veu neta

Els alumnes DE VIVA VEU lligen les “Rondalles Valencianes” d’Enric Valor, a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València

El projecte DE VIVA VEU participa en la celebració del Dia del Llibre Valencià, una efemèride que es recorda en novembre coincidint amb la data documentada de la primera edició de Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, l’any 1940.

Amb aquest motiu, el mes de novembre és una ocasió per a llegir llibres en la nostra llengua. Enguany, la lectura continuada es farà amb les “Rondalles Valencianes”, d’Enric Valor, l’autor i l’obra triats per votació per a gaudir d’aquesta celebració.

Els alumnes del projecte DE VIVA VEU participen en la celebració. Les seues veus netes ompliran la impressionant sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València amb les més belles històries literaturitzades per l’autor de Castalla.

La lectura continuada tindrà lloc el pròxim 16 de novembre al llarg de tot el dia. Els alumnes DE VIVA VEU participaran de 18.30 a 19 hores amb la lectura dels fragments 86 a 95 de “El Patge saguntí”, escollida per la riquesa  tant del seu lèxic com de les seues descripcions i per la seua protagonista femenina Llucina. És a dir, els alumnes DE VIVA VEU començaran amb: “A Morvedre, en aquells plàcids temps que rememorem de mil sis-cents i tants anys, cap a la banda de Puçol diu que hi havia una blanca mansió, mig alqueria,  on  vivia  un matrimoni noble de sang, però fluix de diners perquè tots  dos  eren fadristerns…”

Il·lustració de Francesc Santana en l’edició de les “Rondalles Valencianes” (Ed. del Bullent).

Si voleu més informació sobre el projecte DE VIVA VEU, podeu consultar les bases ací.

El termini d’inscripció per al curs present finalitza el 30 de novembre.

VALOR DE VIVA VEU, UNA FIGURA CLAU

Enric Valor és una figura clau de la narrativa tradicional d’arrel oral. Les seues “Rondalles Valencianes” són considerades un referent ineludible de l’etnopoètica valenciana destinada especialment a l’entreteniment dels infants.

L’any 1950 la censura va prohibir a Enric Valor publicar la novel·la “L’ambició d’Aleix” per ser considerada amoral. Va ser Manuel Sanchis Guarner qui li va proposar que escriguera les rondalles que li contaven de menut a Castalla.  

Durant molts anys, Enric Valor va recopilar rondalles de la tradició oral a les zones rurals del País Valencià. Els contes que s’expliquen estan replets d’històries meravelloses, llocs encantats i personatges increïbles, capaços de transportar-nos a un altre lloc o a una altra època, això sí, amb intenció moralitzadora.

Les rondalles fascinen al lector, a l’oient, i gràcies a elles, es pot arribar a conéixer altres formes de vida, uns altres temps i altres cultures. Les “Rondalles Valencianes”, d’Enric Valor, són un treball impecable que reflecteix la cultura popular valenciana a través d’un llenguatge i un estil perfectament cuidats.

QUÈ ÉS UNA RONDALLA… DE VIVA VEU

Una rondalla és una narració breu, popular, que combina elements de fantasia i de llegenda amb elements reals. La trama sol ser molt senzilla, amb situacions i personatges comuns a tots els pobles i cultures en uns personatges, un temps i un espai indeterminats. A més, tenen una característica: Comencen amb una fórmula d’encapçalament: Hi havia una vegada… Això era i no era… Vet aquí que en aquell temps… L’any tirurany… Fa anys i panys… Heu de pensar i creure i creure i pensar que…

A més a més, la rondalla té un caràcter anònim, de tal forma que pertany a un patrimoni col·lectiu que remet ocasionalment a la cultura indoeuropea. Enric Valor, com a autor sensible a la narrativa tradicional d’arrel oral, el que va fer, va ser arreplegar-les i literaturitzar-les, i les “Rondalles Valencianes” van ser una de les obres més ben acollides pel públic lector.

Lectura Dia del Llibre València amb alumnes DE VIVA VEU, en una edició anterior.

“ENTRAR” EN LA LITERATURA VALENCIANA

La celebració del Dia del Llibre Valencià, és un bon motiu per a “entrar” en la literatura valenciana, per a conéixer els escriptors i escriptores valencianes, i per a familiaritzar-nos amb els llibres en valencià: des de Carles Salvador i Manuel Sanchis Guarner a Enric Valor, Josep Pla, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Carme Miquel o Carmelina Sánchez-Cutillas, entre d’altres.

També és un bon moment per a descobrir els clàssics de la nostra literatura com ara Ausiàs March, Jaume Roig, Joan Timoneda, Jordi de Sant Jordi, Ramon Llull o Sor Isabel de Villena.

Més informació sobre la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

Compartir:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Últimes notícies